PL - EN

Żywienie szczeniąt

Dzienna dawka powinna wynosić 2% - 4% masy ciała dorosłego na dobę - podzielona się na 3 do 4 posiłków. Ilość powinno się dobrać tak, aby by zapewnić zrównoważony i wolny wzrost. Nie można jednak dopuścić do tego, aby szczeniak był nawet choć trochę głodny. Dlatego użyteczne może być, szczególnie gdy mamy w miocie wyjątkowego żarłacza, dodawanie warzyw w postaci na przykład miąższu (z sokowirówki). Miękkie surowe mięsne kości (młodych zwierząt) powinny być dawane codziennie. Te właśnie mięsne kości są źródłem naturalnego wapnia – suplementy wapniowe nie naturalne mogą być szkodliwe dla psa.

Moje szczeniaki są karmione BARF od ukończenia 4 tygodnia życia. W pierwszych dniach wprowadzam jeden posiłek barfowy. Jest to posiłek mięsny. Do tego szczeniaki karmione są na życzenie przez matkę. Najczęściej podaję skrobane lub drobno zmielone mięso cielęce (mięso chude i średnio tłuste dość ścięgniste)  i mięso królicze.

Po kilku dniach wprowadzam pierwsze kości mięsne, aby szczeniaki zapoznały się z ich smakiem i zapachem oraz aby zaczęły uczyć się jak je jeść: na początek kości cielęce od górki i skrzydełka kacze. Szczeniaki nie są jeszcze w stanie ich zjeść całkowicie (więcej memlania i zabawy), ale mogą już zeskrobać sobie trochę mięska i dodatkowo jest to dla nich doskonała zabawa i zaspokojenie potrzeb gryzienia – a kiedy wyrzynają się ząbki, potrzeby te są wielkie!

Dość szybko szczeniaki same uczą się odrywać tkankę mięśniową i zgryzać chrząstki i kosteczki.

Stopniowo zwiększam ilość posiłków barfowych, tak, że po ukończeniu 6 tygodnia szczeniaki dostają w ciągu dnia trzy główne barfowe posiłki i dodatkowo jako „przegryzkę” coś „drobnego”: kurze łapki, szyjki gęsie, szyjki kacze, kawałki żeberek cielęcych lub jagnięcych.

Dodatkowo szczeniaki dostają surowe żółtka (mniej więcej co trzeci dzień), serek biały (raz w tygodniu) oraz raz na kilka dni jogurt kozi lub krowi. Można dać również od czasu do czasu trochę miodu, oleju lnianego albo oleju z łososia.

Od 6 tygodnia życia wprowadzam powoli podroby (chodzi głównie o wątrobę) i żołądki.

Warzywa i owoce (tylko te „dozwolone”) podaję w postaci papki razem z mięsem. Nie dużo: bardziej jako dodatek do diety.

Jeśli posiłek szczeniaka składa się tylko z mięsa (a nie mięsnych kości), to dodatkowo suplementuję go mieszanką, która przygotowuję raz w tygodniu na kilka dni. Podaję 1 łyżkę mieszanki na 1 kg mięsa. W skład mieszanki wchodzą: drożdże piwne, algi morskie, owoc dzikiej róży, zmielone skorupki z jajek oraz mączka z małż nowozelandzkich.

Raz w tygodniu dodaję do posiłku szczeniakom trochę oleju z dorsza lub podaję z miski do wylizania: tak lubią najbardziej (około 1 łyżeczki oleju na tydzień dla jednego szczeniaka).

Szczeniaki są karmione przez matkę na życzenie dopóki matka ma pokarm i chęć karmienia maluchów. Z każdym tygodniem karmi jednak mniej.

Szczeniaki uczą się jeść mięsne kości bardzo szybko i radzą sobie doskonale. Jednak ze względu na to, że młode psy jedzą łapczywie, zawsze trzeba taki posiłek nadzorować.

Szczeniaki są bardzo aktywne, żwawe, rosną wolno i równomiernie. Nie są ani utuczone, ani zbyt ciężkie, ani chude ani zbyt lekkie. Mają doskonałą budowę. Od ukończenia przez szczeniaki 4 tygodnia życia kontroluję wagę szczeniąt minimum co tydzień. Szczeniaki z miotu Efi w dniu, kiedy ukończyły 6 tygodni życia ważyły od 5,8 kg do 7,1 kg, a średnia waga w miocie była na poziomie 6,3 kg.

Wszystkie psy z tego miotu w nowych domach również są żywione według zasad BARF. Od ukończenia 2 miesięcy waga jest kontrolowana co miesiąc - wszyscy właściciele przekazują informację o zdrowiu i kondycji psów. Do wieku 18 miesięcy zalecam każdemu właścicielowi wykonywanie pełnych badań krwi co pół roku: pozwoli to nie tylko kontrolować prawidłowość bilansowania w żywieniu, ale również kontrolować stan zdrowia tak, by zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój psa w tym najbardziej wrażliwym okresie jego życia.

© 2012 Domowa hodowla psów berneński pies pasterski. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt & cms: www.zstudio.pl